Sex u trudnoći

Kako se menja žensko telo u trudnoći?

image

Za trudnoću se drugačije kaže “drugo stanje” baš zato što se žena menja psihički I fizički. Višestruko je pojačano lučenje hormona čemu doprinosi novonastala posteljica. Ti hormone utiču na psihu i fizički izgled. Od početka do kraja trudnoće poraste telesna težina za oko 12kg. U okvru toga porastu grudi, materica, količina cirkulišuće plazme, masno tkivo, nastaju otoci na nogama, rukama, licu.
Na početku trudnoće javljaju se osećaj mučnine, nagon na povraćanje, specifičan apetit, nesanica, žgaravica u želudcu…
Sve promene koje nastaju su funkcionalne uslovljene potrebom da se organizam prilagodi novonastalom stanju da omogući normalan razvoj ploda i normalno završavanje trudnoće porođajem.

Da li trudnice imaju povećan ili smanjen libido u trudnoći?

Većina trudnica zbog uticaja hormona trudnoće i promene u volumenu dojki, bolje prokrvljenosti vulve i klitorisa ima pojačan libido. Ovom osećaju se suprotstavlja strah kod trudnice i kod partnera da se u toku odnosa može nauditi trudnoći i plodu.

Da li trudnice smeju da upražnjavaju seks u trudnoći i do kog meseca?

U trudnoći se može upražnjavati seks od početka do samog kraja. Nije naučno utvrđena veza između odnosa i prevremenog porođaja ili pobačaja.
Ipak trudnice koje imaju krvarenje u toku trudnoće, kontrakcije, skraćen tj nekompatibilan grlić materice dobiće preporuku od svog ginekologa da jako paze ili da nemaju odnose dok se stanje ne popravi.

Da li postoji opasnost od povrede ploda?

Prolikom odnosa sa plodom se ne dolazi u kontakt i nikako ne može doći do povrede ploda.

Da li je preporučljivo koristiti zaštitu tokom seksualnih odnosa u trudnoći?

Ukoliko trudnica i njen partner ne menjaju partnere nije neophodno da se koristi zaštita.

image

Postoji li rizik od infekcija?

Samo u slučaju promene partnera ili ranije postojećih infekcija.

Šta je ono u čemu trudnice najviše greše u trudnoći?

Greška je bojati se ukoliko je trudnoća fiziološka. Isto tako je greška biti suviše hrabar i aktivan u svakom smislu ukoliko je trudnoća rizična.

Da li seksualni odnosi mogu prouzrokovati prevremeni porođaj ili povrede trudnica?

Samo u slučaju da su grubi i nepažljivi isto kao i van trudnoće.

image

Na kraju htela bih da spomenem i dobru stranu seksualnih odnosa za vreme trudnoće a to je bliskost i nežnost koja se neguje između partnera. Trudnici mnogo znači da njen partner nije izgubio interesovanje za nju i pored promena koje se javljaju na telu time se ljubav učvršćuje, jača I sprema mlad par za nove uslove u životu sa bebom koja je na putu.

Dr Dragana Veber Mamić
Specijalista ginekologije i akušerstva