9 meseci zdravog života

Pušenje u trudnoći

smoking-during-pregnancy

Ukoliko ste pušač, najtoplije preporučujemo da u toku trudnoće prestanete sa tom lošom navikom

Negativne posledice pušenja u trudnoći prvenstveno se prepoznaju u pojavi rađanja dece sa smanjenom porođajnom težinom (za 127- 274g). Među decom majki pušača češće su pojave nedonesenosti (21-39% svih slučajeva), rađanja small for date babies i niže prosečne telesne težine na rođenju.
Među trudnicama pušačima registruje se i viša incidenca prevremenih porođaja, kao i veća učestalost prevremenog odlubljivanja posteljice.
U svim slučajevima rizik je direktno proporcionalan broju popušenih cigareta na dan, a smanjena telesna težina rezultat je kompromitovanog intrauterinog rasta koji se uočava kroz sve gestacione stadijume.
Svi opisani efekti posledica su delovanja ugljen – monoksida (CO) i nikotina. Koncentracija ugljen – monoksida u duvanskom dimu vrlo je slična onoj koja postoji u smeši izduvnih gasova motornih vozila. CO prolazi kroz posteljicu, vezuje se za hemoglobin (Hb), formira karboksi – hemoglobin(HbCO) i na taj način otežava transport kiseonika ka fetalnim tkivima.
Koncentracije su veće u fetalnoj cirkulaciji nego u cirkulaciji majke, pa je plod izložen produženom delovanju HbCO. Nivoi nikotina su takođe veći u fetalnom krvotoku.
Korisno je svako smanjenje broja cigareta, a ako se pušenje prekine u toku prvog trimestra, rizici se smanjuju i izjednačuju sa trudnicama nepušačima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *