Kolposkopija i biopsija

Kolposkopija

Kolposkopija je posmatranje grlića materice kolposkopom.
Kolposkop je optički instrument kojim se pod uveličanjem od 20 do 40 puta posmatra površina grlića materice i otkrivaju golim okom nedostupne promene koje mogu ukazivati na početne stadijume razvija raka grlića materice. Kolposkopski pregled je sličan pregledu koji ste imali kada Vam je uzet bris za Papanikolau test. Kao i Papanikolau test, kolposkopija nije bolna, jer kolposkop tokom pregleda ostaje van tela.
Ovim posmatranjem promene na spoljnjem delu grlića postaju vidljivije.
Grlić se prethodno prebojava sirćetnom koselinom i Lugolom (rastvorom joda) pri čemu se ćelije grlića materice boje. U zavisnosti od prebojenosti razlikuju se zdravo tkivo od oštećenog.

Biopsija PVU i endocervikalna kiretaža (ECC)

Biopsija je uzimanje uzorka sa površine grlića materice i iz cervikalnog kanala radi patološke analize.
Intervencija je kratka i iako može biti malo neprijatna, nije posebno bolna. Biopsijom se sa najsumnjivijeg mesta na grliću uzima mali isečak tkiva koji se posle fiksiranja posmatra pod mikroskopom. Takođe se endocervikalnom kiretažom (ECC) uzima uzorak iz unutrašnjeg dela grlića materice. Na ovaj način potvrđuje se postojanje i određuje vrsta promena na grliću materice.

Pomoću kolposkopskog pregleda precizno se vide mesta sa kojih se uzima uzorak pomoću klješta za biopsiju i kireta za ECC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *