Ektopia i Leukoplakia

“Ranica” i šta sa njom?

ranica

Ektopia

(eritroplakija, u narodu nazvana “ranica”) je promena koja nastaje prelaskom cilindričnog epitela iz cervikalnog kanala na spoljnu površinu grlića koja je pokrivena pločastim epitelom.

Originalni pločasto-slojeviti epitel koji prekriva grlić materice je roza boje, gladak i providan. Cilindrični epitel koji se nalazi u cervikalnom kanalu (unutar grlića materice) je crven, ima neravnu, resičastu površinu i stvara mukus-sluz. Usled prelaska ovog epitela na spoljnu površinu grlća, ona postaje crvene boje i ta promena se naziva ektopia ili „ranica“. Ona je osetljivija na spoljnu sredinu.

Pojačano se luči bazna sluz i smanjuje kiselost vagine, što dovodi do razmnožavanja mikroorganizama koji prouzrokuju upalne procese na grliću materice i u vagini. Kod pacijenata sa ovom promenom češća je pojačana cervikalna i vaginalna sekrecija.
Područje ektopije je osetljivo za razvoj dobroćudnih i zloćudnih promena.

Dijagnoza: Ektopija je vidljiva pri ginekološkom pregledu pod spekulima.
Potrebno je uraditi kolposkopski pregled da bi se videla detaljnije. Redovno treba raditi PA test. Za detaljno ispitivanje uzročnika upalnog procesa koji je doveo do ove promene, preporučujemo uzimanje briseva iz grlića materice. To su bakteriološki brisevi: chlamidia trachomatis, mycoplasma i ureaplasma, i bakteriološki bris, kao i HPV tipizacija.

Tretman: Ukoliko je neki od bakterioloških briseva grlića pozitivan potreban je tretman antibioticima. Savetujemo dijagnostiku i lečenje kod partnera.
Ektopia se dalje može pratiti, a može se lečiti destruktivnim metodama u zavisnosti od njene veličine i simptoma koje daje odlučujemo se na vaporizaciju ili LOOP eksciziju radiotalasima.

Leukoplakia

predstavlja promenu bele boje na površini grlića, nastaje orožavanjem pločastih ćelija i može kriti kondilome, premaligne i maligne promene.
Leukoplakia može imati nekoliko uzroka: HPV infekcija, keratinizirajući CIN, keratinizirajući karcinom, hronična trauma od dijafragme, pesara ili primene tampona, radioterapija, može biti prisutna kod nezrele metaplazije.

Tretman: Kod svake leukoplakije potrebno je uraditi kolposkopiju i biopsiju i postaviti dijagnozu promene, nakon čega se pristupa lečenju.
Leukoplakiju je potrebno odstraniti u celosti. Preporučujemo metodu LOOP eksciziju radio talasima. Odstranjeno tkivo se šalje na patohistološku analizu. Intervencija je u isto vreme dijagnostička, pošto tkivo pregleda patolog, koji postavlja definitivnu dijagnozu (šta se krije ispod leukoplakije) i terapijska, pošto se promena odstrani u celosti. Mesto na kome je radiotalasima odstranjen deo tkiva brzo zarasta, zdravim pločastim epitelom. Grlić je nakon ove intervencije maksimalno očuvan i izlečen.

PROMENA \ TRETMAN PRAĆENJE KOLPOSKOPIJA I BIOPSIJA VAPORIZACIJA RADIOTALASIMA LOOP EKSCIZIJA RADIOTALASIMA
ERITROPLAKIA (“RANICA”) crvena promena na grliću + +/- +/- +/-
LEUKOPLAKIA bela promena na grliću + +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *