Kontracepcija


Kontracepcija (lat. contraceptio, poreklo reči od contra – protiv, i conceptio – začeće) predstavlja sredstva i metode koje se primenjuju u cilju sprečavanja nastanka trudnoće. Smatra se da je istorija kontracepcije stara je koliko i sam čovek. Podatke o kontracepciji nalazimo još u drevnim egipatskim papirusima. Istorija kontracepcije uglavnom beleži razvoj barijernih, mehaničkih kontraceptiva. Polovonom 20. veka razvijaju se hormonski kontraceptivi.

U odnosu na godine žene, potrebe, način života, da li već ima decu, kada planira trudnoću, da li doji, razgovorom sa ginekologom odlučujemo se za izbor kontraceptiva pojedinačno za svaku ženu.
Pored izbegavanja neželjenih trudnoća kojih i svetu ima oko 80 miliona svake godine, kontracepcija može ponuditi dodatne koristi po zdravlje kao što su zaštita od seksualno transmisivnih bolesti, smanjenje obilnosti, bolnosti, dužine trajanja menstruacije.
Istraživanja pokazuju da približno jedna od šest žena u svetu želi da odloži ili prekine rađanje dece ima potrebu za efikasnom kontracepcijom.

Ispitivanje više od 1000 osoba koje propisuju kontracepciju širom sveta pokazalo je da je najpopularnije kontraceptivno sredstvo IUS, koje skoro trećina (29%) zdravstvenih radnika bira ili za sebe ili za svoju partnerku. Posle toga sledi kombinovana pilula koju bira 20% njih ili njihovih partnerki.

Delotvornost pojedinih metoda kontracepcije

tj. rizik da se desi trudnoća u godini dana pri primeni određene metode se vidi u sledećoj tabeli:

Metoda kontracepcijeTipična primenaOptimalna primena
Bez zaštite85%85%
Kombinovana pilula8%3%
Progestinska pilula13%1.1%
Sterilizacija (žene)0.5%0.5%
Sterilizacija (muškarca)0.15%0.10%
Kondom (ženski)21%5%
Kondom (muški)18%2%
Bakarna spirala0.8%0.6%
Hormonska spirala0.2%0.2%
Flaster8%0.3%
Vaginalni prsten9%0.3%
Depo Provera3-6%0.2%
Implantat0.05%0.05%
Dijafragma i spemicid12%6%
Prekinuti snošaj27%4%
Računanje plodnih dana12-25%1-9%
Dojenje (laktacija)-amenoreja0-7.5%<2%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *