Sterilitet

Danas se pod pojmom steriliteta odnosno neplodnosti podrazumeva nemogućnost začeća ili iznošenja trudnoće do termina, nakon godinu ili više redovnih seksualnih odnosa, bez primene kontraceptivnih sredstava. 

Svetska zdravstvena organizacija iznosi podatak o približno 10-15% parova u svetu koji su iskusili neki od oblika nemogućnosti ili otežanog zatrudnjivanja – to bi otprilike značilo da oko 80 miliona ljudi nije u stanju da ostvari roditeljstvo. Za Vojvodinu kao niskonatalitetno područje nalaze se podaci oko 17% parova ima problema sa ostvarivanjem roditeljstva. U 30% slučajeva se smatra da je neplodnost isključivo ženskog porekla a isključivo muškog u 30-40%. Sterilitet kada oba partnera imaju probleme se nalazi kod oko 15-30% slučajeva a nerazjašnjeni uzoci steriliteta se beleže kod 5-10% parova.

Uzroci steriliteta kod žena mogu da budu hormonski poremećaji, problemi sa jajovodima, problemi sa matericom, endometrioza (prisustvo sluznice materice na drugim organima, gde se normalno ne nalazi), imunološki problemi ili, pak, kombinacija ovih faktora.


Muška neplodnost nastaje kao posledica poremećaja produkcije spermatozoida (smanjen kvalitet i/ili kvantitet spermatozoida usled infekcije polnih organa i infektivnih bolesti, endokrinih i imunoloških poremećaja, neadekvatnog stila života i uticaja životne sredine), ali i faktori kao što su impotencija i poremećaji ejakulacije. 

O neotkrivenom ili nerazjašnjenom uzroku govori se kada nakon primenjenih svih dijagnostičkih procedura problem steriliteta jednog para ostaje neobjašnjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *