Kada krenuti u porodilište?

Jedno od najčešćih dilema trudnice jeste kada krenuti u porodilište, kada je pravo vreme da se stvari spakuju i pođe na jedan od najvažnijih događaja u životu.

Znaci početka porođaja su:

  1. pojava kontrakcija
  2. prskanje vodenjaka (plodovih ovojaka)
  3. pojave sukrvice usled dilatacije

KONTRAKCIJE

Porođaj započinje pojavom kontrakcija materice, koje se ponavljaju u pravilnim vremenskim intervalima.
Najbolje je krenuti u porodilište kada se kontrakcije javljaju na 15 minuta, i kada se jave u datom intervalu bar tri do četiri zaredom. Kontrakcije se u početku pojavljuju ređe, da bi se interval postepeno skraćivao sa 45 na 30, 20 i 15 minuta.

Jako je bitno da razlikujete pripremne kontrakcije od pravih kontrakcija koje dovode do pojave dilatacije grlica. Pripremne su blaže,uglavnom je bol lociran u leđima i preponskim kostima. Nemaju veliku jačinu i učestalost i nakon nekog vremena se smire. Regularne kontakcije su jače, ritmične i locirane u donjem delu stomaka. Poenta je da se u porodilište stigne u aktivnoj fazi porođaja, sa regularnim kontrakcijama kako bi sam porođaj bio laksi, brži i uspešniji.

PRSKANJE VODENJAKA

Prvo i osnovno je NE PANIČITI.

Ukoliko je plodova voda bistra a nemate kontrakcije, polako se spakujte i krenite u porodilište. Ako uz prskanje vodenjaka imate i kontrakcije onda krenite malo brže jer i napredovanje porođaja u ovom slučaju je brže. Pažnju obratiti na boju plodove vode. Ako je zelena ili krvava to zahteva posebnu pažnju i obavezno napomenite doktoru na prijemu o boji vode prilikom prskanja vodenjaka kod kuće.

KRVARENJE

Treba požuriti u porodilište ukoliko je došlo do pojave vaginalnog krvarenja, sa ili bez kontrakcija. Najčešće su u pitanju bezazlena krvarenja, ali njihov karakter i značaj mogu da se procene samo ukoliko trudnicu pregleda akušer, koji će da odredi dalji tretman.
I ono sto je najvažnje, prilikom odlaska u porodilište obavezno stavite osmeh na lice, budite puni optimizma i elana, jer taj dan ćete pamtiti do kraja života po najlepšem poklonu koji ćete dobiti, a to je vaša beba.

dr Bojan Karadeglija
specijalista ginekologije i akušerstva