“Odlazak na porođaj sa osmehom” – preporuke dr Bojana Karadeglije

Porođaj predstavlja verovatno jedno od najlepših i najuzbudljivih stvari koje ćete doživeti tokom svog života. Predstavlja krunu vaše trudnoće i trenutak koji će verovatno predstavljati prekretnicu u vašem životu.

Onoga trenutka kada osetite jake kontrakcije ili pukne vodenjak budite sigurni da je porođaj krenuo, tako da drage naše trudnice, misija može da počne… 3,2,1… krećemo

Prvo i osnovno pravilo: NEMA PANIKE

Scene iz filmova kada svi jure u porodilište zaboravite.

Strah i nervoza nam ništa ne pomažu, naprotiv dolazak u porodilište sa osmehom je već pola posla.

Pozitivan stav, smirenost, vera u dobar završetak su stvari koje treba da vas krase u tom predivnom danu. Sve studije pokazuju da strah dovodi do povećanog lucenja hormona stresa koji smanjuju intenzitet i učestalost kontrakcija materice, te dolazi do bespotrebnog produžavanja porođaja.

Drugo pravilo: ADEKVANTA SARADNJA SA OSOBLJEM

Vrlo je bitno da slušate savete i uputstva koje vam pruža osoblje u porodilištu jer će vam to porođaj učiniti efikasnijim, kraćim i bezbednijim. Saveti koje dobijate su u vašem interesu, tako da je vrlo bitno da ih usvojite i primenite. Oni su zasnovani na dobroj kliničkoj praksi, te na najboljim rešenjima koje nam je dala medicinska struka i nauka.

Treće pravilo: zaboravite babske priče, tuđa iskustva, priče sa foruma na internetu.

Svaki porođaj je za sebe i apsolutno ne postoje dva ista porođaja. Dobra priprema je pola posla, a vi i vaš lekar i babica ste ista dobitna ekipa.

Osoblje ordinacije “Dr Veber” vam je već dugi niz godina na usluzi da vaša trudnoća i porođaj prođu na najbolji mogući način. Priprema, vođenje trudnoće i porođaj je put koji zajedno prolazimo na obostrano zadovoljstvo, a rezultat našeg rada su vaši osmesi pri izlasku iz porodilišta.

Dr Bojan Karadeglija specijalistu ginekologije i akušerstva