Hormonski poremećaji kao uzrok steriliteta

Jedan od značajnih faktora za nastanak smanjene reproduktivne sposobnosti kod žena su hormonski poremećaji koji narušavaju menstrualni ciklus u kome se zapravo ili, ne dešava, ili se, pak, vrlo retko dešava ovulacija. Praktično svi hormonski poremećaji u telu žene mogu da naruše finu hormonsku ravnotežu menstrualnog ciklusa i da utiču na proces ovulacije. Ipak, kao najčešći se beleže: sindrom policističnih jajnika (sindrom koji čine policistični izgled jajnika na ultrazvučnom pregledu, povećani nivo muških polnih hormona i retke menstruacije), problemi sa povišenim vrednostima prolaktina (hormona koji stimuliše mlečne žlezde) i poremećaji rada štitne žlezde. Takođe, potrebno je navesti da i problemi sa viškom ili manjkom telesne mase imaju veliki uticaj na hormonsko stanje organizma i samim tim na pravilne i redovne ovulacije.

Hormonski poremećaji koji ometaju funkcionisanje jajnika se praktično manifestuju kao vrlo retke menstrucije ili čak potpuni izostanak spontanih menstruacija. U takvim slučajevima reproduktivna sposobnost žene je značajno smanjena ili potpuno nedostaje jer žena zapravo ili ne zna ili čak uopšte nema plodne dane u svom mentrualnom ciklusu.

Slično kao kod žena brojni endokrini poremećaji kod muškaraca oštećuju produkciju spermatozoida. Kao najčešći se viđaju problemi sa hormonima hipofize koji kontrolišu produkciju spermatozoida, stanja povišenih vrednost prolaktina, problemi sa nadbubrežnom žlezdom ali i preterana gojaznost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *