Bolesti u trudnoći

Influenca (gripa)

15823350_1295940840476916_318769539395357748_n
Influenca ili gripa je akutna bolest organa za disanje uzrokovana virusima influence.
Virusi influence se stalno menjaju, a antigenske promene virusa influence A odgovorne su za epidemije koje se pojavljuju svake godine u zimskim mesecima kao i za pandemijsko pojavljivanje influence svakih nekoliko desetina godina.
Influenca se klinički karakteriše opštim simptomima koji nastaju nakon inkubacije od jednog do četiri dana. To su na prvom mestu povišena temperature i do 40 C, glavobolja, umor kao i bolovi u mišićima. Respiratorni simptomi se obično pridružuju nakon dan-dva, suvi kašalj i bolovi u grlu. Influenca može biti teška bolest zbog mogućih komplikacija koje mogu biti uzrokovane samim virusom influence ili sekundarnom bakterijskom infekcijom.
Najčešće komplikacija je upala pluća. Upala pluća vrlo je česta i teška i nastaje kod pacijenata sa smanjenim imunitetom kao i u trudnoći.
Neurološke komplikacije influence su ređe i uključuju konvulzije, encefalopatiju, meningitis i encefalitis.

Gripa u trudnoći

Nema značajne razlike u lečenju obične prehlade u trudnoći ili izvan nje.
Na prvom mestu koristimo simptomatsku terapiju za snižavanje povišene temperature, zapušenje nosa, suvi, nadražajni kašalj, bolove u grlu.

Uticaj na trudnoću i plod

Virusi koji uzrokuju običnu prehladu i virus influence nemaju teratogeni efekat na plod. Ova stanja mogu uticati na trudnoću ili plod jedino u slučaju pojave težih komplikacija, koje su pre svega moguće u slučaju gripe. To je na sreću veoma retko.

15871968_1295940847143582_3773898141075693853_n
Za snižavanje temperature se u trudnoći koristi paracetamol. Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5 C. Tablete paracetamola se uzimaju po potrebi na svakih 4 do 6 sati do snižavanja temperature. Ovo je lek koji je dozvoljen u trudnoći i ne škodi plodu.
Alergijske manifestacije na paracetamol su jako retke.
Trudnice smeju koristiti neka sredstva protiv, suvog, nadražajnog kašlja, na prvom mestu biljne sirupe.
Antiseptici za usnu šupljinu mogu se koristiti tokom trudnoće kao za smanjenje bolova u grlu. To su preparati koji sadrže mentu, dezinficijens i ponekad lokalni anestetik zbog koga su još efikasniji.
Kapi ili raspršivači za nos, nazalni dekongestivi su takođe dozvoljeni u trudnoći ali treba voditi računa o ograničenom vremenu korišćenja.

Vitamini za vreme gripe

U trudnoći savetujemo dodatno korišćenje vitaminskih preparata, a u slučaju bolesti poželjno je povećati količinu vitamina C u prirodnom obliku kroz sveže voće i povrće bogato ovim vitaminom kao i kroz preparate C vitamina.

Vakcina u trudnoći

Trudnice se mogu vakcinisati protiv gripe za vreme drugog i trećeg trimestra trudnoće. Za vreme prvog trimestra trudnoće vakcinacija protiv gripe se ne preporučuje.
Posebna preporuka za vakcinaciju odnosi se na trudnice koje boluju od hroničnih bolesti tj. ako su deficijentnog iminiteta.


Varičele (ovčije boginje)

21-1

 

Ovčije boginje nastaju kao rezultat infekcije varicella zoster virusom. To je najčešće benigno oboljenje dece predškolskog i školskog uzrasta koje se manifestuje opštim infektivnim sindromom, katarom gornjih disajnih puteva i karakterističnom polimorfnom ospom.
Ovčije boginje su visoko kontaginozno oboljenje. Manje epidemije se javljaju u dečijim kolektivima. Rezervoar je oboleli čovek a izvir infekcije je nazofaringealni sekret osobe koja je obolela a retko sadržaj vezikula. Put prenošenja je kapljični, retko direktnim ili indirektnim kontaktom.
Imunitet posle preležane bolesti je solidan, doživotan.
Transplacentarni imunitet štiti novorođenče prvih šest meseci života ukoliko je majka preležala varicele.
Inkubacioni period je oko tri nedelje (od 7 do 23 dana). Bolest traje 7 do 14 dana i može se ispoljiti različitim od veoma blagih do veoma teških oblika. Bolest je teža kod odraslih osoba gde je najčešća komplikacija pneuminija.

Varičela u trudnoći

index
Većina žena reproduktivne dobi je steklo imunitet protiv varičele. Ukoliko se javi u trudnoći bolest može da bude teža s obzirom na pad nespecifičnog imuniteta i odraslog životnog doba.
U prvom trimestru trudnoće zbog infekcije ploda može da nastane pobačaj. U bilo kom periodu trudnoće može da dođe do infekcije ploda (sindrom kongenitalne varičele). U periodu od 8 do 20 nedelje moguća su oštećenja ploda. U kasnoj trudnoći može da izazove prevremeni porođaj ili varičelu novorođenčeta.

Dijagnoza varičele

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike a ponekad je potrebno laboratorijski potvrditi infekciju.
Antitela klase IGM se mogu dokazati 3 meseca od početka bolesti, IGG antitela javlaju se kasnije i održavaju se doživotno.

Prenatalna dijagnoza kod ploda se sastoji od ultrazvučnog pronalaženja promena na plodu (anomalije, mikrocefalija, deformiteti ekstremiteta…) kao i dokazivanjem virusne DNA iz plodove vode dobijene amniocentezom ili krvi ploda dobijene kordocentezom.

Prevencija

Prevencija varičele je imunizacija (vakcinom protiv varičele) koja se preporučuje odraslima koji je nisu preležali i deci sa smanjenim imunitetom.

Terapija

Osnovni je higijensko dijetetski režim, kupanje neurtalnim sapunom i blagim rastvorom hipermangana, posušivanje tapkanjem a zatom nanošenje talka sa anestezinom.
Korišćenje Aciklovira peroralno koristi se kod teških oblika kod odraslih i dece iznad 12 godina.


COVID-19

Uticaj Covid 19 infekcije na trudnoću i plod

Covid 19 je nova virusna infekcija koja nije dovoljno naučno istražena.

Sve više se susrećemo u praksi sa trudnicama obolelim od Covid 19. Naši pacijenti pitaju za iskustva sa ovom bolešću do sada i šta mogu da očekuju.

Uticaj na trudnoću zavisi od perioda kada se infekcija javlja (veći je rizik u ranoj trudnoći i na kraju trudnoće), od intenziteta bolesti i simptoma koje trudnica ima.

U ranoj trudnoći svaka virusna infekcija može nepovoljno da utiče na plod i da poveća rizik od oštećenja ploda – misseda (zaustavljanja rasta)… U ovom periodu nepovoljno na trudnoću utiču i lekovi koji se daju pacijentkinji, određene vrste lekova su kontraindikovane u trudnoći kao i dijagnostičke procedure koje se sprovode (Rtg sinimanja, CT..).

Kada prođe period organogeneze, rizici za plod su manji, mada nema dovoljno podataka o tome da li virus prolazi kroz posteljicu ploda. U dosadašnjem iskustvu, majke sa blagom formom bolesti nisu imale posledice na razvoj ploda.

Najveći problem je intenzitet virusne infekcije i komplikacija kliničke slike kod same trudnice. Rizik od intenziteta kliničke slike raste sa drugim hroničnim bolestima koje trudnica ima.

U trudnoći je svakako povećan rizik od gojaznosti, visokog pritiska i poremećaja metabolizma glukoze što udruženo sa Covid 19 infekcijom može činiti bolest težom.

prevencija

Drage trudnice, u ovom periodu je najvažnije da se čuvate, smanjite broj kontakta, nosite maske i rukavice u prodavnicama i drugim zatvorenim prostorijama, dezinfikujete ruke alkoholom i tražite da se čuvaju i paze svi oko vas. Preventiva je najvažnija i rešava nas bespotrebnih briga.

dr Dragana Veber Mamić

Da li COVID 19 može da pređe sa majke na plod u trudnoći?

Još uvek ne znamo da li trudnica može da prenese virus na plod u trudnoći ili pri porođaju. Za sada, aktivan virus nije nađen u uzorcima plodove vode niti u majčinom mleku

Kakav je uticaj covid 19 infekcije na porođaj i na novorođenče?

Istraživanja su pokazala da trudnice sa Covid 19 imaju veći rizik da se porode prevremeno. Istraživanja su pokazala da 1 od 4 beba rođena od Covid pozitivnih majki su bila na intenzivnoj nezi. Mrtvorođeni ili smrt neonatusa nisu u povećanom broju.

Preuzeto sa sajta World Health Organization (WHO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *