Ovulacija

Šta je ovulacija?

Ovulacija predstavlja proces izlaska jajne ćelije iz zrelog folikula. Prskanje folikula je praćeno transformacijom folikula u žuto telo. Promene koje trpi endometrium za vreme ciklusa su proliferativne u prvoj fazi ciklusa i sekretorne u drugoj nakon ovulacije. Rast i sazrevanje folikula, ovulacija i transformacija folikula u žuto telo, njegovo održavanje kao i lučenje hormona jajnika, estrogena i progesterona je pod uticajem gonadotropnih hormona prednjeg režnja hipofize koji su pod kontrolom hipotalamusa.

Kada da imam odnose ako želim trudnoću?

Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije. Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, faza žutog tela traje 14 dana, u tom slučaju ovulacija se odvija 14. dan ciklusa.

Žena koja nema 28 dnevni ciklus treba da izračuna koliko traje njen prosečan ciklus i od tog broja oduzme 14, tj 12-16 i dobija period kada je najverovatnije ovulacija.

Dakle, ako ciklus traje 30 dana, ovulacija će biti 16. dana ciklusa, odnose treba imati od 14 do 18. dana ciklusa.

Jajna ćelija živi 24 h, spermatozoid živi 2-3 dana. Plodni dani su 2-3 dana pre ovulacije i 1 dan posle ovulacije. To su dani kada treba da imate odnose ukoliko želite trudnoću.

U periodu plodnih dana javljaju se promene u organizmu koje upućuju na ovulacuju. To su pritisak i/ili bol po dnu stomaka, pojava cervikalne sekrecije koja je prozirna, elastična, pojačana, skok bazalne jutarnje temprerature.

20% zdravih parova će ostvariti trudnoću u prvom mesecu, 80 % zdravih parova koji ne koriste kontracepciju ostvariće trudnoću unutar jedne godine.

oplodnja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *