Zablude u trudnoći

Da li farbanje kose u trudnoći šteti bebi?

Ne, farbanje u trudnoći je dozvoljeno. Farba se ne resorbuje preko kože glave, a miris farbe ne utiče na plod.

 

 

 

 

Žgaravica na kraju trudnoće je znak da bebi raste kosa.

Ne, Pyrosis – žgaravica je posledica povećane količine hormona progesterona u trudnoći koji dovodi do opuštanja glatkih mišića u organizmu. Pored toga što opušta matericu, progesteron opušta i mišiće jednjaka pa omogućuje prelaz želudačne kiseline iz želudca u jednjak. Sa druge strane gravidna materica čini pritisak na želudac i dijafragmu.
Peckanje u želudcu se može umanjiti pravilnom ishranom (češće, manje količine blago začinjene hrane, jesti treba polako, treba izbegavati kiselu, ljutu hranu, ne treba leći nakon obroka, bademi smanjuju osećaj kiselosti) kao i lekovima, antacidi (Rupurut ili Gelusil lak).

 

 

 

 

Da li se po obliku stomaka I izgledu trudnice moze pogoditi pol bebe?

Ne, pol bebe ne određuje izgled trudnice i njenog stomaka. Pol bebe se najpreciznije vidi ultrazvukom i to već u 12 nedelji trudnoće.

 

 

 

 

Da li je u trudnoći zabranjeno sunčanje?

U trudnoći sunčanje nije zabranjeno, ali se treba čuvati i biti oprezan, isto kao i van trudnoće. Preporuka je izbegavanje sunčanja u period od 11 do 17h, boravak u hladu i korišćenje zaštitnih krema za sunčanje.

 

 

 

 

Da li je zabranjen seks u trudnoći?

U fiziološkoj trudnoći odnosi su dozvoljeni. Oni ne utiču na pojavu pobačaja ili prevremenog porođaja.

O ovoj temi možete pročitati više na stranici sex u trudnoći.

 

 

 

 

Da li trudnice treba da jedu za dvoje?

Ne, trudnice treba da jedu kao i pre trudnoće – za jednu osobu. U trudnoći se nikako ne drže dijete, ali se treba truditi da se jede zdravo. Ne treba jesti grickalice i brzu, instant hranu, piti slatke napitke i koncentrovane ugljene hidrate.

O ovoj temi možete pročitati više na stranici ishrana u trudnoći.

 

Da li trudnica treba da izbegava alergogenu hranu da beba ne bi postala alergična?

Ne, ako majka nije alergična ni beba ne može postati. Detetu kada se dođe vreme treba postepeno uvoditi hranu u ishranu u određenim mesecima života po preporuci pedijatra.