Pregled dojki

drveber-cover-za-rak-dojke

Rak dojke

Najčešće maligno oboljenje kod žena i vodeći uzrok smrti u ženskoj populaciji je rak dojke. U Vojvodini godišnje od ove bolesti oboli oko 1200 žena (u celoj Srbiji oko 4000). U većini zemalja sveta, poslednjih decenija, rak dojke je u stalnom porastu i sve češće obolevaju žene mlađe životne dobi. Na osnovu učestalosti obolevanja može se reći da će svaka deseta žena tokom svog života oboleti od ove bolesti. Zbog toga su preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja bolesti neophodni za uspešno lečenje. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 96%. Milioni žena u svetu su izlečene od raka dojke.

Ultrazvuk dojke

Prof dr sci med Zoran Radovanović

tim

Specijalista opste hirurgije subspecijalista onkolog

– je dijagnostička metoda kojom dobijamo uvid u stanje tkiva dojke. Ultrazvuk ima široku primenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodljiv, bezbolan, i sa velikom tačnošću se njime mogu otkriti patološke promene i diferencirati maligne od benignih promena u dojci. Ukoliko postoji ikakva sumnja u prirodu nalaza, dijagnostika se dopunjuje još i mamografskim pregledom. Potom se zavisno od nalaza kliničkog pregleda hirurga, UZ i mamografije odlučuje o daljem postupku. Ukoliko je promena u dojci suspektna na malignitet može se pod kontrolom ultrazvuka uraditi aspiracija (iglom se usisa deo sadržaja) ili “core” biopsija (uzima se isečak tkiva iglom) i dobijeni sadržaj se šalje na analizu. Na taj način se dobija citološki/histološki nalaz promene u dojci na osnovu koga hirurg odlučuje da li je potrebno operativno lečenje ili samo češće redovne kontrole.

Saveti:

samopregled

  • Samopregled dojke jednom mesečno od 20-te godine života (da vidite kako da se pregledate kliknite na sličicu pored)
  • Svim ženama preko 20-te godine preporučuje se da urade klinički (palpatorni pregled dojki koji obavlja hirurg onkolog) i ultrazvučni pregled jednom godišnje, najbolje 7 dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema. Tokom ovog pregleda osim tkiva dojke obavezno se pregledaju i obe pazušnje jame.
  • Između 40-te i 45-te godine života uraditi prvu (baznu) mamografiju. Nakon toga se radi mamografija svake druge godine uz redovne godišnje preglede hirurga i UZ dojki.
  • Mamografija se ne preporučuje pre 40-te godine života (izuzev u posebnim slučajevima) zbog izlaganja X-zracima i jer je hormonski aktivno tkivo dojke veoma gusto i nepogodno za mamografsko snimanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *